Suhkrud

 Suhkrud:



Miks suhkur paksuks teeb?
# kui glükoosi tase veres on liiga kõrge, muutub see kehale ohtlikuks- diabeet võib kahjustada närve, silmi, neerusid ja artereid.
# kui veresuhkru sisaldus kerkib üle teatud taseme, tegutseb keha kiiresti, et seda verest välja saada ( energiaks rakkudesse või ladestatakse rasvana).
# insuliin, pankrease poolt toodetav hormoon, viib verest glükoosi välja- mida sagedamini veresuhkru tase tõuseb, seda rohkem insuliini toodetakse.
# mida rohkem insuliini toodetakse, seda rohkem glükoosi rasvana ladestatakse. insuliin on rasva ladestav hormoon.
# kõrge insuliinitase takistab kehal talletatud rasva lõhustamist. Kui juba oled rasvunud, siis on raskem normaalkaalu saavutada. ( allikas: tervisekooli konspekt).

Kui insuliin aitab rasva talletada, siis glükagoon aitab seda põletada. Glükagoon toimib, kui vere glükoosi sisaldus on väga madal.  ( allikas: tervisekooli konspekt).

Tegelikult on suhkrud lihtsalt roheliste taimede poolt kinni püütud päikeseenergia, mille nad fotosünteesi abil ümber töötavad ja energiaallika ning varu-ja kaitseainena kasutusele võtavad. Avastati see kuulus kõrreline Uus-Guineast 6.-5. saj, e.kr.
Kontsentreeritud suhkrut(nt kommid) sisaldavates maiustustes ei ole B1.vitamiini, mile puudusel kogunevad organismi närvide ainevahetust häirivad jääkained. Tagajärjeks on närvilisus ja halvenenud keskendumisvõime.(Allikas: Puhta toidu raamat. K. Naur Ü. Hõbemägi)

Täistoorroosuhkur: rafineerimata.ruhkruroost pressitakse välja mahl, mida keedetalkse, et vesi välja aurustuks ninga lõpuks kuumutatakse madalal temperatuuril teraliseks. kõik vitamiinid ja mineraalained säilivad. (sucanat, rapadura ja indiaanisuhkur)

Indiaanisuhkur: on samuti täistoor-roosuhkur. demerera, turbinado
Melassisuhkur: sisaldab kõikidest suhkrutest kõige rohkem naturaalset melassi ning tal on sügav värv ning rikkalik maitse.

Toorsuhkur: suhkrutootmise vaheprodukt. Rafineerimata, keemiliselt töötlemata, pleegitamata ja pruuniks värvimata. kasulik. Demerera,muscovado ehk barbados, turbinado.

Valge suhkur: Puudub igasugune toiteväärtus, rafineeritud ja keemiliselt kõvasti töödeldud. Liiatigi on ained, mida rafineerimisel kasutatakse, toksilised ning nende jäägid säilivad lõpptootes. Suhkru paturegistrisse kuuluvad kindlasti ka kardiovaskulaarsed haigused,  sest suhkur tõstab vererõhu, triglütseriidide ja halva kolesterooli taset. Allergia, astma, artriit ja muude autoimmuunhaiguste baas on küll geneetiline, aga suhkur võimendab nende teket. Lisaks suurendab suhkur hormonaalset tasakaalutust, vähirakkude arengut, soolestiku halbade bakterite ja pärmseente kasvu. Suhkur muudab keha happeliseks ja aitab kaasa osteoporoosi tekkele. Kuna vere pH-tase peab olema konstantne vahemikus 7,36-7,42, siis suhkrurohkuse juures happelisemaks muutuvasse verre hakkab organism kudedest ja seejärel hammastest-ludest võtma leelist keskkonda tekitavat kaltsiumi ja magneesiumi.(Allikas: Puhta toidu raamat. K. Naur Ü. Hõbemägi)
Normaalselt tohiks sahharoos katta inimese päevasest toiduenergia bilansist 3-5%.  Reaalsuses on see % 20-30, st et tegelikult tarbime 6-10korda rohkem lauasuhkrut.  Sahharoosil endal pole normaalkoguses midagi viga ja ta sobib inimestele kui tasakaalustatud glükoosi ja fruktoosi allikas, kuid selle pidev liigne tarvitamine tekitab probleeme.(Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
20g on 14GK.

Pruun suhkur: melassi või karamellisiirupiga pruuniks värvitud valge rafineeritud suhkur.
Peedisuhkur: on samuti tavaline lauasuhkur.
Suhkrupeedisiirup: on looduslik rafineerimata toode.

Suhkrusiirup:lahustada suhkur kuumas vees

Mesi: 1kg mett 10miljonit õit. mee tarbimisega ei hüppa veresuhkur nii ruttu üles ja alla. Organism omastab mett hästi. Kui mett kuumutada 60-70C siis kaovad tema tervislikud omadused. Mida läbipaistmatum on mesi, seda rohkem leidub temas õietolmu. kristalliseeruminegi on hea mee tunnus, sest näitab, et sellesse pole segatud suhkrusiirupit.
 
Liitsüsivesikud on:
Polüsahhariidid (ehk tärkliselased) st. teraviljad , läätsed, oad, kartul, juurviljad
Raskesti seeditatvad polüsahhariidid (tselluloos või kiudained) kiudained teraviljad, läätsedes, ubades, juurviljades. (allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)

Lihtsuhkrud:
Toidusahharoos: on looduses olev ühend, mida leidub rohkelt suhkruroos ja suhkrupeedis, mõnevõrra vähem suhkruvahtra mahlas.(Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
dekstroos-viinamarjasuhkur. See on ajule ainukeseks energiaallikaks. veresuhkrust rääkides mõeldaksegi glükoosi peale. Inimkehas tekib glükoosist glükuroonhape, mis teeb kahjutuks toksilisi kehavõõraid aineid, sealhulgas ka kõrvaltoimega ravimiaineid. dekstroosi leidub suhkruroos, peedis, puuviljades, mees, magusas maisis, samuti on see tärklise peamiseks koostisosaks. (allikas: Toitu terviseks A.Soots)
Fruktoos ehk puuviljasuhkur: lihtsuhkur, mida leidub marjades, puuviljades ja mees.  Sahharoosist 1,7korda magusam. Pirnid, õunad , mustsõstrad, kirsid ja vaarikad.
Ei põhjusta olulist insuliini vabanemist organismis. Fruktoosi pidev ületarbimine võib põhjustada rasvumist. Liigne fruktoos häirib maksarakkude  normaalset ainevahetust. Liigne pidev tarbimine suurendab veres triglütseriidide ja ka kolesterooli hulka. Fruktoos muudetakse maksas kõigepealt glükoosiks, alles siis imendub. (viimane lause allikas: Toitu terviseks A.Soots)
Madala Gk-ga  fruktoosi kasutamine ei pruugi kaalulangetamisel abiks olla, sest selle rohke tarbimine on mitme metaboolse haiguse riskifaktoriks. ( allikas: Ü.Hõbemägi Söö ja sära 40+)
Palmi-ja kookosõiesuhkur: on suhteliselt madala GK suhkur. Palmissuhkrut valmistatakse mitmete palmipuuliikide tüvemahlast, kookoseõiesuhkur aga saadakse palmi õiepungade mahlast.
Vahtrasiirup: toodetakse suhkruvahtra mahlast, müüdil on erineva tumedusastmega siirupid, mille koostised on erinevad. Peamine komponent on glükoos. ( allikas: ajakiri Toitumisteraapia) 
 Maltoos ehk linnasesuhkur: looduslik süsivesik, mis tekib seemnete idandamise, näiteks õlle valmistamise eelprotsessis ehk ordalinnase kääritamisel. Koosneb kahest glükoosi molekulist.

Laktoos ehk piimasuhkur: laktoos on tavasuhkrust 5 korda vähem magus kuid annab piima energeetilisest väärtusest 30-50%. Galaktoosi on vabas vormis pisut taimedes, selle ühendi parim ja väga vajalik allikas on piimasuhkur. (Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)

Laktoos koosneb ühest molekulist glükoosist ja ühest molekulist galaktoosist.
Dekstroos

Energiavabad suhkruasendajad:
Tehismagustajad pole loodusained ja nad on pikemas perspektiivis inimorganismile otseselt või kaudselt mitmeid märkimisväärseid probleeme tekitavad. Seda ei teegi need ühendid otse ise, vaid nende ainevahetuse käigus moodustunud vaheühendid, millel võib olla näiteks ka allergiline mõju. Samuti raiskab selliste kehavõõraste ühendite lõhustumine7 muundamine maksa ensümaatilisi ja energeetilisi varusid.  (Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
Sünteetilised magusained on neurotoksilise toimega ning neist ei ole kaalulangetusprogrammides suurt abi ( mehhanismid näljatunde ja söömisest saadavad rahuldustunde tekkimisel on uuringutes vastuolulised), kuna organism nõuab ikkagi tõelisi süsivesikuid, kunstlikult magusa maitsega keha ära ei peta. ( allikas: Ü.Hõbemägi Söö ja sära 40+)
 

Sahhariin 1g sahhariini on sama magus kui 400g suhkrut. Tekitab katseloomadel vähki.
Tsüklamaat: 2g tsüklamaati on 100g suhkru magusune.
AspartaamAspartaam on kohvis ja karastusjookides, ei kahjusta hambaid. sünteetiline magusaine. Talub lühiajalist kuumutamist (15min 200C). Aspartaam on suhkrust 180 korda magusam. Aspartaam sisaldab kolme ainet: 50% fenüülalaniini, 40% asparthapet ja 10% metanooli. Kaks esimest on aminohapped ning neid saame ka tavalise toiduga, aga normaalses aminohappelises koosluses. Kolmanda komponendi metanooli ehk puupiirituse lubatav uhutu annus päevas on FDA(usa toidu-ja ravimiamet) poolt 7,8mg. Selline kogus metaooli leidub juba pooles purgis dieetkarastusjoogis. Avaldatud on üle 900 aspartaami kahjulikkust käsitleva uuringu, aga kasutamine ei ole siiani ära keelatud. Kirjeldatud sagedasemad sümptomid: migreen, iiveldus ja oksendamine, kõhulahtisus, väsimus, nõrkus, liigesevalu, unetus, nägemishäired, nõgestõbi, mäluprobleemid, südamerütmihäired.(Allikas: Puhta toidu raamat. K. Naur Ü. Hõbemägi)
On andmeid, et mõndel soodustab see krampe, tekitab migreenivalusid, löövet ja närvisüsteemi häireid.(allikas: Toitu terviseks A.Soots)
Uuringud on näidanud, et Aspartaam põhjustab luupainajaid, mälukaotust, ärrituvust ja iiveldust.(allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)
 
atsesulfaam K  Magus maitse säilib ka kuumutamisel.  Tekitab katseloomadel vähki.
Sukraloos e splenda- peetakse küllaltki ohutuks. (allikas: Toitu terviseks A.Soots)
alitaam

energiat sisaldavad suhkruasendajad:
sorbitool:saadakse taimsest toorainest. 1gramm annab 4kcal.kuumutamisel magus maitse säilib.

ksülitool: suhkrust 1,5korda magusam. 1g annab 4kcal. Kuumutamisel magus maitse kaob. Soovitakatse tarbida mõõdukalt, kui juba. Ksülitool - (kasesuhkur)-Puusuhkur.
Ksülitooli saadakse looduslikust allikast- seda leidub hulgaliselt ploomides ja kirssides, mille GK on madal.
(allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)

Ta on hambasõbralik magustaja, samuti suhkrualkohol. Võib olla looduslik (seda moodustatakse paljude taimede rakuseinas), kuid enamasti on müügil sünteetiline ksülitool.( allikas: ajakiri Toitumisteraapia) 
erütritool: on samuti looduslik praktiliselt olematu glükeemilise koormuseg amgustaja, mis ei kahjusta hambaid ja on natuke vähem magus kui ksülitool. Erütritooli saadakse suhkrupeedist, maisist või nisust kääritamise teel, tegemiston keemilises mõttes mitte suhkru, vaid suhkrualkoholiga. ( allikas: ajakiri Toitumisteraapia) 

Agaavisiirup: toodetakse erinevatest agaavikaktuste liikidest. Madala GK magustaja, sest koosneb peamiselt frukroosi sisaldavasr insuliinist. ( allikas: ajakiri Toitumisteraapia) 
mannitool
maltitool
laktitool
tagatoos.- kui tarvitada, siis pigem mõõdukalt.
taumatiin
monelliin
 

Steevia ehk suhkruleht (Stevia rebaudiana)-Steevia on subtroopiline taim, mida on võimalik seemnetest ise ka Eestis kasvatada. Steevialehed sisaldavad glükosiid-steviosiidi, mis on kõige magusam taimse päritoluga aine, suhkrust 200-300 korda magusam. Selle keerulise aine koostisesse kuuluvad glükoos, sahharoos, steviool jt ühendid. Steviosiid ei tõsta kiiresti vere suhkrusisaldust, mistõttu on ta väga sobilik magustaja diabeetikule. Taimel on kerge seenhaigustevastane ja antibakteriaalne toime, seejuures on ta hea looduslik konservant, mis teeb ta asendamatuks koduste hoidiste valmistamisel. (allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr 1)