Serotoniin

  Söögiisu tekib siis kui veresuhkru tase langeb. Kui väheneb valkude tarbimine, väheneb trüptofaani tase veres, mis viib närvivahendusaine serotoniini hulga vähenemisele. Serotoniin on võimas söögiisu reguleeriv ühend ajus. Serotoniinipuudus paneb keha süsivesikuid tahtma. (Allikas: Tervis Toidust A. Soots)

Serotoniiniteooria järgi on inimorganismile teatud serotoniinisisaldus hea, aga selle tasakaalutus võib põhjustada depressiooni, hüperaktiivsust ja muid võimalikke tervisehäireid. Serotoniin osaleb emotsioonide genereerimisel, pärsib liigset söögiisu, soodustab maos kaitsva limakihi moodustamist, mis aitab ära hoida maohaavandi väljakujunemist. Naised tunnetavad süsivesikute puudust teravamalt kui mehed, sest naiste aju sünteesib kirjanduse andmetel 50% vähem serotoniini. (allikas: S. Teesalu Serotoniin Melatoniin )

S
erotoniin on bioloogiliselt aktiivne amiin, mis inimesel moodustub aminohappe trüptofaani biotransformatsiooni teel. Serotoniini moodustumine inimkehas toimub kahes etapis: aminohappest trüptofaanist moodustub trüptofaani oksüdaasi toimel 5-hüdroksütrüptofaan (5-HT) ehk Serotoniin. Teine 5-HT biotransformatsioonist osa võttev ensüüm on laiema levikuga, seda ensüümi leidub seedekulgla limaskestas ja pankreases (kõhunäärmes), samuti neerudes, maksas, vähem põrnas, neerupealistes ja närviganglionides. (allikas: S. Teesalu Serotoniin Melatoniin)

Toidus leiduv trüptofaan muudetakse vastava ensüümi abil 5-hüdroksütrüptofaaniks (5-HTP) ja see omakorda vitamiin B6 osalusel serotoniiniks. Serotoniinist aga toodab organism melatoniini.

Hapukirsid ja kiivid on viimaste uuringute põhjal heaks valikuks parema une saavutamisel. 
(Toitumisteraapia nr.8 )

On leitud, et seedekulglas moodustuva serotoniini sisaldus oleneb toidu trüptofaani sisaldusest. On ülioluline, et serotoniini moodustamiseks läheb vaja veel B6-vitamiini. Kui seda vitamiini vajalikul hulgal ei leidu, siis võivad moodustuda trüptofaani diabetogeensed metaboliidid, mis soodustavad suhkruhaiguse väljakujunemist. (allikas: S. Teesalu Serotoniin Melatoniin)
Seega, kuna pankreases valmistatakse kõrvuti insuliiniga ka serotoniini, kutsutakse serotoniini ka õnnehormooniks. Head tuju aitab hoida hea toit, mis soodustab serotoniini teket. Selleks on vaja süsivesikuid, mida saab puuviljadest, aga ka leivast ja pudrust, kuid lisaks on vaja veel trüptofaani sisaldavat valku. Serotoniini tekke seisukohalt on kõige olulisem piimavalk.  (allikas: S. Teesalu Serotoniin Melatoniin)


 
Serotoniini toodetakse vähe kui sööte:
-ainult valke
-rasvu ja valke koos (allikas: S. Teesalu Serotoniin Melatoniin)

Toidu serotoniiniallikateks on:
maks
kana- ja vutimunad
kreeka pähklid
õllepärm
sojaoad
roheliste lehtedega köögiviljad ja kaunviljad
kõrvenõgese kõrvekarvakesed
banaan
viinamarjad (allikas: S. Teesalu Serotoniin Melatoniin)