Coca-Cola

Toitumisteadlane ja bioloog Evita Ochel on lahti seletanud, mida see karastusjook täpsemalt sisaldab ja kuidas see meie keha mõjutab: Coca-Colale on nime andnud kaks spetsiifilist koostisainet- kofeiinisisaldusega koolapähkel ja kokataime lehed. Kokaiini sisaldus joogis keelati ära juba 20. sajandi alguses. Coca-Cola täpne retsept on muidugi saladuses, kuid mõned koostisosad on avaldatud: karboniseeritud vesi, suhkur ( kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup), fosforhape, karamelli värvaine, looduslikud maitseained ning kofeiin. Mõnedes maailma piirkondades sisaldab see ka naatriumbensoaati, mida seostatakse astmalaadsete sümptomite, hüperaktiivsuse ja võimaliku vähki tekitava toimega. Klassikaline Coca- Cola sisaldab 355ml suuruses purgis 160kcal, 42g süsivesikuid suhkru näol, 40mg naatriumi ning umbes 34mg kofeiini.
Vähendatud kalorsusega Coca-Cola Zero või Light sisaldab lisaks eelpoolmainitule suhkru asemel sünteetilisi magustajaid: aspartaam, atsesulfaam-K. Samuti kaaliumbensoaati, kaaliumtsitraati, naatriumbesnsoaati, naatriumtsitraati ja naatriumtsüklamaati- Võrreldes klassikalise joogiga on see versioon nagu keemialabor.

Mis juhtub kehas pärast Coca-Cola joomist:
Esimese 10 minuti jooksul saab sinu keha umbes 10 lusikatäit suhkrut. See on peaaegu 100% sinu päevasest soovitatavast suhkrukogusest. Põhjus, miks see magusahulk sind iiveldama ei aja, on see, et fosforhape muudab magusa maitse intensiivsust.
20 minuti pärast: vastab sinu maks sellele suhkrukogusele ja saadab välja tohutu hulga insuliini, mis töötleb selle suhkrukoguse rasvaks.
40 minuti pärast: on kogu kofeiin imendunud. Sinu pupillid laienevad, vererõhk tõuseb ning maks saadab rohkem suhkrut vereringesse. Veidi hiljem suureneb kehas dopamiini tootmine, mis stimuleerib aju mõnukeskusi, see muide on füsioloogiliselt identne sellele, millist reaktsiooni tekitab kehas heroiini tarbimine.
Umbes tunni pärast: hakkab veresuhkur järsult langema. Fosforhape seob soolestikus kaltsiumi, magneesiumi ja tsingi ning suur kogus suhkrut või sünteetilisi magustajaid suurendavad omakorda kaltsiumi väljutamist uriiniga. Kofeiini diureetiline toime suurendab vedeliku väljutamist, mille tõttu jääd ilma suurest hulgast kehale vajalikust kaltsiumist, magneesiumist, tsingist, naatriumist, elektrolüütidest ja veest. Veresuhkru langus muudab sind kergesti ärrituvaks ja väsinuks ning mõne aja pärast järgneb sellele kofeiinitaseme järsk langus, mis ainult süvendab tundeid.

Karboniseeritud vesi: võib põhjustada ärritunud soole sündroomi, suurendab maomahla eritumist ja selle kontsentratsiooni. Kuna kasutatakse tavalist kraanivett, siis jook sisaldab ka tootmispiirkonna saasteaineid- kloor, plii, kaadium jne.
Suhkur ja kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup: tõstab järsult veresuhkru taset.
Sünteetilised magustajad: :
 Aspartaami E951 tarbimisega on seostatud ligi 100 erinevat kõrvalnähtu. KÕrgel temperatuuri laguneb see metanooliks ja fenüülalaniiniks. Metanool on äärmiselt ohtlik mürk, kõigest 5-10ml võib põhjustada nägemisnärvi taastumatut kahjustamist ja pimedaks jäämist.
Atsesulfaam K E950 sisaldab metüüleetrit, mis häirib südame- ja veresoonkonna tööd. Sisaldab ka asparagiinhapet, millest tekib aja jooksul sõltuvus.
 Naatriumtsüklamaat E952 see sünteetiline magustaja keelati 1969aastal USA toidu- ja ravimiohutuse ameti poolt, kuna see põhjustas loomkatsetel vähki. Teadmata põhjustel lubati selle kasutamine taas 1979. aastal WHO poolt.
Ortofosforhape E338: lisatakse joogi sisse, et suhkruasendajate maitse oleks vastuvõetavam. Viim mineraalained kehast välja, mille tulemusel on osteoporoos, hammaste lagunemine ja palju muud. Võib esineda ka janu ja nahalööbeid.
Naatriumbensoaat E211: kasutatkse toiduainetööstuses antibakteriaalse ja seenevastase vahendina. Teaduslikes uurimustes on leitud, et see kahjustas DNA-d, mille tulemusena see võib olla vähki tekitava ja Parkinsoni tõbe vallandava toimega.