Vitamiin A

A (retinool)

Päevase annuse ohutu ülempiir on põhjamaade toitumissoovituste järgi 3000 mcg ehk 3mg.
  A-Vitamiin püsib organismis 1-3 aastat.( allikas tervisekooli konspekt tulevane gerontoloogia õpiku peatükk)

Retinool -viitab otseselt tema funktsioonile, mis seisneb võrkkesta (reetina) töö teostamises. (retinool on A-vitamiini loomne vorm, mida leidub lihas, kalas ja munades; beeta- karoteen, vitamiini taimne vorm, töödeldakse retinooliks maksas). A-vitamiin aitab ka üles ehitada aju ja soolestiku rakke. (allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)
A-vitamiin: 1)tagab epiteelrakkude ( silm, kops, seedetrakt) lima tootva võime

2) on peamine immuunfunktsiooni tugevdaja. ( Tervisekooli konspekt)

Beeta-karoteenil ei ole toksilisust. Kui A-vitamiini saab vähe, tekib teda 6 tunni jooksul beeta- karotenoididest juurde. A-vitamiin püsib kehas 1-3 aastat. (allikas: Tervisekool)


Kuid:
Liigne A-vitamiin on pikaaegselt kasutamisel kahjulik, niisiis võib kalamaksaõli tarvitada vaid kuurina. Kalaõli on pikaajalisel tarvitamisel turvalisem, sest ei sisalda A-vitamiini. (allikas: P.Saarnia Rasvad Terviseks)
A-vitamiini puhul on vaja jälgida, et manustatavad kogused oleks ohutud, liiga suured kogused võivad põhjustada tervisehäireid. (allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)

Tervisehäired, mis võivad olla põhjustatud üle-doseerimisest:
1) väsimus, isutus, sügelemine, pea- ja liigesvalud, juuste väljalangemine
2) toksiline kui süüakse 3-12kg maksa nädalas või tarvitatakse üle 10000RE
3) teratogeenne- loote väärarengud nii puuduse kui liia korral.
4) beeta. karoteenil pole toksilisust. Kui A-vitamiini on vähe, tekib seda 6t jooksul karotenoididest juurde. ( Tervisekooli konspekt) 

Eakad on altimad saama A-vitamiini mürgistust ja maksakahjustusi kui noored inimesed. A-vitamiini varud kipuvad aastatega suurenema. Neerude töövõime vähenemine tõstab samuti A-vitamiini taset. ( allikas tervisekooli konspekt tulevane gerontoloogia õpiku peatükk)



Kui A-vitamiini on vähe:
# Puudus nõrgendab vastupanuvõimet haigustele, pidurdab kasvu, langetab kehakaalu tekitab häireid seksuaalelus.

 # puudulik a-vitamiini tarbimine võib lõppeda suuhaavandite, kanapimeduse, akne, sagedaste külmetushaiguste ning kuiva ja kareda nahaga. (allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)

Loomsed allikad:

kalamaksaõli, maks, täispiim, munad, jogurt ja juust.

 Taimsed allikad on:
lehtkapsas, maguskartul, lehtkapsas,  suvikõrvits, kabatšokk, talikõrvits, mango, võilillejuur, tšillipipar, kuivatatud aprikoosid, porgand, spargel, petersell, till, seller, koriander, spinat, basiilik
(allikas on tervisekooli konspekt).


Soovitusliku A-vitamiini koguse kättesaamiseks peaks sööma 100g karoteeni-rikkaid köögivilju ja maitsetaimi. Kasulik päevane kogus naistel 0.75-0.85mg ja meestel 0.8-1.1mg. A-vitamiini suured kogused suurendavad naha sarvestumist ja rasueritust. A-vitamiini ohutu tarbimise piir on 10-kordne soovitatava koguse annus. Raseduse ajal võib liigne A-vitamiin põhjustada loote väärarengut.