Toidutalumatus

Paljude krooniliste põletikuliste haiguste (nagu näiteks neelupõletik, kurgumandlite põletik, bronhiit nn külmetushaigused, kõrvapõletikud) tekkes võib olulist osa etendada mõne toiduaine talumatus. (allikas: Toitu terviseks A. Soots)

Piimatoodete talumatuse tagajärjel võivad areneda näiteks depressioon, ärevus ja hüperaktiivsus, see soodustab ka hingamisteede probleemide ja liigesevaevuste teket. (allikas: Toitu terviseks A. Soots)

Allergia on klassikalise definitsiooni kohaselt organismi ülemäärane füüsiline reaktsioon teatud ainele ning kahtlematult on siin mängus ka immuunsüsteem. (allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)

Toidutalumatus ja -tundlikkus on reaktsioonid, mille puhul immuunsüsteem olulist rolli ei mängi.(allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)
Toidutalumatusest räägime siis, kui ei toimu lgE antikehade tootmist ja kui reaktsioonid mittetalutavale toidule on aeglased ja kroonilised. Vaevused ei seondu toidu manustamisega koheselt, need ilmnevad kuni 3 ööpäeva jooksul. Sümptomid ja vaevused võivad hõlmata keha mistahes organsüsteemi, tugevdada juba olemasolevaid haigussümptomeid. (allikas: S. Kivisaar Epilepsia ja toitumisravi) 

Rinnapiimal olevatel lastel on eranditult domineerivaks sümptomiks atoopiline ekseem. ( allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt)

Toidutalumatuse tunnused:
seedekulgla probleemid
põhjuseta peavalu, migreen
nahaprobleemid ( psoriaas, ekseem)
kõrvapõletik, bronhiit, krooniline nohu
üle- või alakaal ( hoolimata tervislikust toidusedelist)
vastupanuvõime üldine langus
krooniline väsimus
psüühilised probleemid
liigeseprobleemid ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)

Sagedasemad põhjused saada endale toidutalumatus on:
ühekülgne toitumine
toitainete-vaene, aga energiarikas toit
liiga kiiresti söömine ja mälumata toidu neelamine
kestev ülesöömine ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)


Gluteenitalumatus:
gluteen on teraviljavalk, mida leidub looduslikult peamiselt nisus, odras ja rukkis.
Gluteeni-vabadeks teraviljadeks on mais, riis, hirss ja tatar. Ka võõrapärased teraviljad amarant ja kinoa.
Tegelikult leidub gluteeni kõikides teraviljades, kuid tegemist on erinevate gluteeni vormidega.(allikas: Toitu terviseks A. Soots)
Gluteen kuulub prolamiinide perekonna valkude hulka. Enamik teravilju sisaldab erinevaid prolamiine. Rukki prolamiin on sekaliin, odras hordeniin, kaeras averiin jne. Kõige toksilisemaks peetakse nisu gliadiini.  Huvitaval kombel ei kinnita kliinilised uuringud kaera söömisel immuunsüsteemi aktivatsiooni , isegi mitte tsöliaatikutel. ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)
Vahel võib kuulda, et nisu on koduses majapidamises välja vahetatud spelta vastu. Spelta puhul on tegemist vana nisusordiga, mille valgusisaldus on kõrgem, aga gluteeni osakaal väiksem, ja seda talutakse sageli paremini. ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)
Nimetuse kuskuss taga on purustatud nisu, durumjahu on samuti üks nisusorte. Koduse küpsetuse tarvis saab hankida riisi-, tatra- ja kaerajahu. Traditsioonilise jahukastme saab valmistada edukalt maisitärklise või riisijahu abil. ( allikas: Ü.Hõbemägi Söö ja sära 40+)
On tõestatud, et nisuallergia on seotud autismi ja ATH- ga. Kui laps on nisu suhtes allergiline, võivad talle sobida nii rukis, oder kui kaer. Mõned lapsed, kes on allergilised nisu, rukki ja odra suhtes, saavad süüa kaeratooteid, kuna kaer ei sisalda gliadiini. (allikas: P. Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)
Kõige sagedamini võib see väljenduda hingamishäiretena ( astma või krooniline nohu), toiduallergiana ( seedeelundite  häired, lööbed, tursed või atoopiline dermatiit) ( allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt)
 
Toiduks ei sobi sel juhul veel: naanid, küpsises, koogid, sõõrikud, nuudlid, pastatooted ja munanuudlid, hommikuhelbed, bulgur, kuskuss, vorstid, valmistoidud ja poolfabrikaadid. Hoiduda kõikidest toitudest ,mis sisaldavad jahu, linnasejahu ning modifitseeritud või nisutärklist.(allikas: P.  Holford, D. Colson `Optimaalne toitumine sinu lapsele`)
Maitseainedki võivad sisaldada nisust täiteaineid ja kõik rosinad pole gluteenita, neile võidakse lisada natuke jahu, et nad vähem kleepuksid. Gluteeni leidub ümbrikuliimis. (allikas: Tervise hoidmise toidud 3. M. Vesingi)
Pöörata tähelepanu lisaainetele: kui pakendile on näiteks kirjutatud juurvilja-või taimevalk (proteiin),siis see võib olla ka nisuvalk, kui pole täpsustatud, et tegemist on maisi-, kartuli- või riisivalguga. Pärm osta kindlasti gluteenivaba. (allikas: Tervise hoidmise toidud 3. M.Vesingi)
Gluteeni sisaldavad või võivad sisaldada veel järgmised lisaained:
linnaseäädikas, linnased ja linnastest maitse- ja lõhnaained; taimne kummi (-vaik), kui see pole jaanileiva-,/kaarobi- või oavaik; sojakaste- seda võib tarbida vaid siis, kui saab olla täiesti kindel, et see ei sisalda nisu ega esine ka sojatalumatust; stabilisaatorid; lõhna-ja maitseained; emulgaatorid; maitseained.(allikas: Tervise hoidmise toidud 3. M.Vesingi)
Valmistoodete puhul tuleb etikette lugema hakata. Vältima peab:
maltodekstriini ( nisust toodetud polüsahhariid)
modifitseeritud tärklist või modifitseeritud toidutärklist ( lubatud on riis- ja kartulitärklis)
jahu- või teraviljatooteid, kui pole öeldud, et puhas riisijahu, kartulijahu või sojajahu ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)
Asenda leib ja sai tatra-ja riisigalettidega. Gluteenivaba leiba toodab näiteks Marta Pagar. ( allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 20)
Gluteen:
# Moodustab 80% kogu teras sisalduvast valgust.
# on liimvalk, mille koostises on prolamiinid ja gluteliinid.
#  nisu prolamiini nimetatakse gliadiiniks ja selle suhtes on kõige rohkem talumatust.
# osade teraviljade gluteen on paremini talutav, neid nim. gluteenivabadeks: riis, tatar, hirss, mais, amarant, kinoa, kuid ka nende talumatusega võib olla probleeme. (allikas: Tervisekooli konspekt)


Laktoositalumatus:  Erinevalt tsöliaakiast ei eksle aga seedimata laktoosiosakesed sooleseinast läbi. Nad libisevad peensoolest edasi jämesoolde ja toidavad seal gaasi tootvaid baktereid. ( Allikas: Võluv soolestik G. Enders)
Paljudel puudub ensüüm laktaas piimasuhkru (laktoosi) seedimiseks. Soovitav on tarbida pigem jogurtit, keefiri ja teisi fermenteeritud piimaprodukte, sest need sisaldavad kasulikke baktereid, mis eelseedivad piimasuhkrut.  Mõningal määral vähendab allergiat piima kõrgpastöriseerimine. (allikas: Toitu terviseks A. Soots)
Laktoos moodustab kaltsiumisooladega lahustuvaid komplekse ja soodustab sel viisil kaltsiumi omastamist. ( allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt)
Et piimasuhkur saaks soolestikust imenduda, lammutatakse see organismis ensüüm laktaasi poolt glükoosiks ja galaktoosiks. Kui laktoosi ei lammutata, siis hakkab see soolestikus käärima, tekitab soolestikus vesise kõhulahtisuse ja rohkelt gaase ning kõhupuhituse. Laktoosivaba dieedi puhul ei tohi tarvitada rõõska piima ( ka mitte keedetult) ja rõõska koort. Laktoosi leidub homöopaatilistes ravigraanulites ja seda kasutatakse ka veinitööstuses. Toitudes ja küpsetistes saab piima asendada kookos-, riisi-, mandli-, hirsi-ja kastanipiimaga.  Mandli- ja pähklipiimaga tuleb olla ettevaatlik, sest nad on sagedased allergeenid. (allikas: Tervise hoidmise toidud 3. M. Vesingi)
Tavapärast piima asendavad taimsed piimad- kookose-, mandli-, riisi-, soja-, kaerapiim. Mõned eelistavad koore ja piima asendajana kookoskoort.  Võib ka proovida sojakoorepulbrit. Muud kooreasendajad on ka kaerakoor, mandlikoor. On olemas ka taimseid juustusid. ( allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 20)
 
Fruktoositalumatus:
Ka fruktoosiga kaasneb tõsiseid, kaasasündinud talumatuse juhtumeid, kui inimesel tekivad juba väikseima koguse peale seedimisprobleemid. Fruktoositalumatuse taga varjab ennast teistsugune mehhanism kui gluteeni- ja laktoositalumatuse pugul. Kaasasündinud fruktoositalumatusega inimestel on rakkudes vähem fruktoosi töötlemiseks mõeldud ensüüme. Kui inimene süüd väikse koguse puuviljasuhkrut, koormab see transpordikanalid üle aj nii nagu laktoositalumatuse puhul, liigub puuviljasuhkur edasi jämesoole sooleloorasse. Fruktoositalumatus võib ka tuju alla viia. Nimelt aitab suhkur kaasa paljude teiste toitainete omastamisele veres. Animohape trüptofaan klammerdub seedimise ajal meelsasti fruktoosi külge. Kui kõhus on palju fruktoosi, et suuremat osa sellest pole võimalik omastada, läheb ka trüptofaan kaduma. Me vajame trüptofaani aga serotoniini valmistamiseks. Serotoniin on signaalaine, millele on antud õnnehormooni nimi, sest selle puudumine võib viia depressiooni tekkimiseni. Söömahood ja pidev näksimine võivad omma fruktoositalumatuse kõrvaltoimed, juhul kui sellele lisaks esineb ka teisi vaevusi, näiteks kõhuvalu. ( Alliks: Võluv soolestik G.Enders) 
 

Kaseiinitalumatus:
Kaseiini puhul on, nagu gluteenigi  juures, tegemist valke seedivate peptidaaside ebapiisava aktiivsusega, mille tulemusel ei lõhustata kaseiini piisavalt.
Kaseiin on piimatoodetes leiduv valk. Kaseiini sisaldavad piim, hapupiim, pett, keefir, jogurt, või, hapukoor, rõõsk koor, kohupiim, kõik piima baasil valmistatud juustud, piima-ja lõssipulber, piimašokolaad, -kõik toiduained, kuhu on lisatud piima või mingit piimast saadud toodet. Piimatalumatuse puhul ei või nn risttalumatuse ohu tõttu tarbida ka veise-ja vasikaliha. Teatud juhtudel talutakse kitse-ja lambapiima ning vadakut ja nendest toodetud produkte.
Piima saab asendada esialgu kookose-, riisi-, mandli-, hirsi-, või kastanipiimaga. Hiljem võib proovida ka pähkli-, või sojapiima. (allikas: Toitu terviseks A. Soots)
Teraviljapiimadest populaarseim on riisipiim. Kui riisipiima tooraineks on pruun riis, leidub ka riisipiimas magneesiumi, seleeni, mangaani ja E-vitamiini. Teraviljapiimad on süsivesikuterikkamad kui pähklipiimad. Kuid kaltsiumi ei saa taimsete piimadega asendada. ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)
Kaseiini talumatus soodustab paljusid haigusi. Sojapiim, mandlipiim ja kookospiim on alternatiivsed võimalused, kuid ja sojavalgu suhtes on umbes kümnendik elanikkonnast allergiline. Soolestikus lõpuni lagundamata piimakaseiinist ja teraviljavalgust gluteiinist moodustuvad morfiinilaadsed peptiidid, millel on ajule opioidne toime. See toob kaasa neurootilisi ja psüühilisi probleeme, ärevust, depressiooni, käitumis- ja impulsikontrolli häireid.(allikas: Toitu terviseks A. Soots)
Kaseiinivabal dieedil olles hoiduge toitudest, mille koostisosana on märgitud:
kaseiin või kaseinaat
hüdrolüsaadid (kaseiin, piimavalk, vadak)
laktoalbumiin
laktoos ja laktuloos
lõssipulber
piimapulber(allikas: Tervise hoidmise toidud 3. M.V esingi)





Histamiinitalumatus:
Histamiin on organismile vajalik orgaaniline ühend, mida keha toodab ise ning saab ka väljastpoolt toiduga.  Probleemid tekivad siis, kui histamiini on organismis liiga palju. Selle põhjuseks võib olla suure histamiinisialdusega toiduainete liigne tarbimine või organismis histamiini lagundava ensüümi (DAO- diamiinoksüdaas) hulga vähenemine. Tagajärjeks on histamiini kuhjumine,  millele keha reageerib allergiale sarnaste sümptomitega. Sellegipoolest ei ole tegemist allergiaga, vaid histamiinitalumatusega. 
Histamiinirikkad on: juustud, naturaalsed alkohoolsed joogid, eriti õlu ja vein, äädikas, hapukapsas, sojakastmed ja paljud lihatooted, ka kala- ja lihakonservid.
Sageli aitab toidulisandina võetav B6-vitamiin. (allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr 14)

Lektiinid toidus:
Üks põhjus, miks teraviljatoitude söömine võib terviseprobleeme põhjustada, on neis sisalduvad lektiinid ehk glükoproteiinid ( molekulid, mis sisaldavad nii valku kui ka suhkrut).  Lektiinide toime võib olla seotud toiduallergia ja talumatusega, põletikuliste ja autoimmuunsete protsessidega, tsöliaakiaga, kaalutõusuga, madala energiatasemega. Kõrge lektiinisisaldusega on mitte ainult täisteraviljad, vaid ka maapähklid, neeruoad, sojaoad, lehmapiim, maavitsaliste perekonna köögiviljad ( sh kartul ja tomat) ning mõned mereannid. Nisus leiduvaid lektiine seostatakse ka reumatoidartriidi tekkega.  Seega, kui sul on probleeme tervisega ( allergia, artriit, mõni autoimmuunne haigus), mis võivad olla seotud lektiinide suure hulgaga menüüs, peaksid oma toitumisharjumused ja eelkõige nisu hulga menüüs üle vaatama.( allikas: Ü.Hõbemägi Söö ja sära 40+)
#vähenda menüüs teraviljade, piimatoodete, kartuli, tomati ja soja osakaalu.
#kasuta toidu tegemisel rohkem fermenteerimist, idandamist, leotamist et muuta toit seeditavamaks.
#toitude kuumtöötlemine parandab paljude toitainete biosaadavust ja inaktiveerib kahjulikke ühendeid.
# mitmekesista menüüd, söö võimalikult palju erinevaid toiduaineid väikestes kogustes ja väldi ühekülgsust.
# väldi gmo-tooteid.
# söö heade bakteritega rikastatud toite, väldi suhkruid ja liigselt töödeldud toitu, transrasvu, hoia ravimite tarvitamine nii vähene kui võimalik.
# tegele stressiga. ( allikas: Ü.Hõbemägi Söö ja sära 40+)

Madala maohappesuse korral võib olla vajadus maohappelisandi järele. Madala maohappesuse korral ei seedu valgud korralikult ja seedumata valkude osised roiskuvad sooles. Madala maohappesuse korral on häiritud ka mineraalainete imendumine, sest selleks on vaja happelist keskkonda. Loomkatsetes on toiduallergiavastast toimet nähtud õuntes sisalduvad taimsed koostisosad polüfenoolid, rohelises tees sisalduvad fenoolsed ühendid ja punases sibulas leiduv kvertsetiin. ( allikas: Ü. Hõbemägi Söö ja sära 40+)