Podagra

Podagra- arthritis urica. Tegemist on ainevahetushaigusega, mille puhul kudedes ladestuvad kusihappesoolad ja mis avaldub liigesepõletiku, liigeselähedaste sõlmede ja neerukividena. Podagrat on kahesugust: esmane esineb just noores eas ja sagedamini meestel. Teisene podagra on vanemate inimeste kiusaja ning seda esineb nii meestel kui naistel peaaegu võrdselt. Ohustatud on kõrget vererõhku langetavate ja vee väljutamist soodustavate ravimite tarvitajad.  Podagrat põdevad inimesed kuuluvad südame-veresoonkonnahaiguste ja diabeedi riskigruppi.Teisese podagra põhjuseks võib olla krooniline neerupõletik, psoriaas, vähktõbi ja keemiaravi, alkoholi liigtarvitamine, aspiriini suurannused. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)

Podagra on liigesepõletik, mida iseloomustavad sadestunud kusihappekristallid liigestes. Kreeka keeles tähendab podagra lõksujäänud jalga. Inimesel on veres umbes 10 korda rohkem kusihapet kui teistel väiksematel imetajatel. Erinevalt teistest imetajatest puudub inimesel kusihappe ainevahetuses ensüüm urikaas.  Urikaas muudab kusihappe vees lahustuvaks allatoiiniks, mis on neerude kaudu organismist kergesti väljutatav. Miks inimesele nii palju kusihapet? Kusihape on antioksüdantsete omadustega, ja juba üle poole sajandi on teadlased arvamusel, et selline kusihappetase veres peaks pakkuma kaitset kiire vananemise ja rakkude muteerumise vastu. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)

Kusihape on inimorganismis puriinide lagunemise normaalne lõpp-produkt. Väga harva esineva päriliku defekti puhul toimub puriin-nukleotiidide üleproduktsioon, mis viib kusihappe ületootmisele ja podagra väljakujunemisele juba noorelt. Kusihappe ületootmine võib kesta aastaid, ilma et inimene haigestuks podagrasse. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)


Soovituslik tegevuskava:

# Juua tuleb piisavalt palju ( vähemalt 2 liitrit päevas). Sobib puhas vesi, aluselised mineraalveed, taimeteed ja ka apelsinimahl (takistab kusihappekivide teket). Organism vajab päevas umbes 30ml vett kehakaalu kilogrammi kohta, et lahjendada uriini ja sellega piisavalt kusihapet välja viia. Vee joomine aitab ka vähendada neeru-ja põiekivide  teket.
#Soovitatav on ovo- laktovegetaarne dieet- kanamunad, piim, kohupiim, keefir, jogurtid, juust, sinna juurde täisteratooted, porgandid, kõrvits, kurk, kartul, salatid, riis, tatar ja hirss. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
#Hea on foolhappe piisav saamine värskest rohelisest köögiviljast ( foolhape takistab kusihapet tootva ensüümi tööd inimkehas) ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Seller ja kirsid on head kusihappe taseme langetamiseks ja podagrahoogude ärahoidmiseks. Selleris leidub fütotoitainet 3-n-butüülftaliiti, kirsis aga rohkesti flavonoide- muuhulgas takistavad need ühendid kusihappe moodustamist, inhibeerides selle moodustumiseks vajalikku ensüümi. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Mustikad ja mustsõstrad oma anto-tsüaniinidega kaitsevad liigeste kollageeni lagunemise eest ja koos ananassi antioksüdantidega on neil põletikuvastane toime. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Juba 18.saj. Inglismaal soovitasid arstid tursamaksaõli kroonilise reuma ja podagra raviks. (allikas: P.Saarina Rasvad Terviseks)
# Kalades on suhteliselt vähe lämmastikualuseid ja seegi teeb nad sobivaks podagrahaigetele. (Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
# Punasel sõstral on enam väljendunud uriinieritust soodustav toime, tal on lisaks mõningane kusihapesoolasid väljutav (podagra teket pärssiv) toime. (allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
# Kõrvits annab mineraalaineid ja A-vitamiini eelastet. Toores kõrvits aitab leevendada kõhukinnisust, sobib podagra ja neeruhaiguste puhul. Unetuse korral soovitatakse juua kõrvitsamahla koos meega. (allikas: S.Teesalu Serotoniin Melatoniin)
 # Lisaks on pikaajalised uuringud näidanud, et mõõdukas kohvi tarbimine võib vähendada podagra ja sapikivide tekkeriski. Ilmselt väheneb ka neurodegeneratiivsete probleemide tekkerisk. (allikas: Normaalne joomine M.Zilmer, A. Lill)


Ettevaatlik tuleb olla:
# Toidupuriinide roll pole tavaliselt kuigi suur, kuid tõusnud kusihappe sisalduse korral veres tuleb puriiniderikkaid toiduaineid vältida ja vähendada ja rasva-ja valgurohkete toiduainete tarbimist. Podagrahoo ajal on keelatud igasugune alkohol, rangelt tuleb piirata või loobuda puriiniderikaste toiduainete tarbimisest. Tihti ongi alkoholiga liialdamine uue podagrahoo vallandajaks. Podagrat juba tunda saanud inimene peaks alatiseks loobuma õllest. (õlu on puriiniderikas). ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Keelatud on rabarberi-ja õunamahl. 
# Piirata oakohvi ning musta , valge ja rohelise tee joomist.  
# On tõendatud, et teatavaid haigusi ( näiteks osteoporoos, reumatoidartriit, podagra jt) võib mõjutada organismis happelisust soodustavate toiduainete liigne osakaal menüüs. Vahet tuleb teha happeliste/ aluseliste ja organismis happelisust/ aluselisust tekitavate toiduainete vahel. Köögivili, idandid ja võrsed, puuviljadest sidrun , täisteraviljatooted  (allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr 18)
# Kõrge puriinidesisaldusega toiduained on mitmed kalad: anšoovis, heeringas, makrell, tursk, koha, haug, sardiinid õlid ja sprotid. , siseorganite ( maks, keel, kops, neerud) liha, vasika- veise- sea- ja metskitseliha, puljongid mistahes lihast ja igasugused puljongikuubikud, valmis kuivsupid, pärm. Linnuliha süües tuleks nahk kui puriiniderikas osa minema visata. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Köögiviljadest on puriiniderikkad: läätsed, valged oad, herned, lillkapsas ja spinat, päevalilleseemned ja seened. Sojaubade ja sojast valmistatud toitude tarbimine võib põhjustada hüperurikeemiat ( vere kusihappesisalduse tõusu). ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Rasvade piiramine toidus on vajalik. Ei friikartulitele, ahjukartulitele, kartulikrõpsudele, majoneesiga salatitele, neis on kõrge rasva-ja soolasisaldus. Keelatud on ka Ksülitool, sorbitool, sahhariin. Süsivesikuid peaks saama täisteraviljast ja aedviljast, mitte suhkrust ja puuviljast. ( Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 11)
# Kalamari podagrahaigetele sugugi ei sobi. Kalamarjas on rohkesti puriine. Kuna need ühendid tõstavad kusihappe taset organismis, peaks podagrahaiged seda delikatessi vältima. (Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
# Kalkunilihas leidub puriinialuseid. Seega ei tasuks podagraprobleemidega inimesed kalkunit korraga väga palju süüa. Tavalise praeportsu koguse juures see probleeme ei tekita. (allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
# Puriiniühenditerikkaid mahlu ei tasu juua podagrahaigetel, neid ühendeid on märkimisväärselt nt vaarika-ja karusmarjamahlas. (allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)
# Kikerherned sisaldavad puriine ja oksalaate, mistõttu peaks podagra ja neerukivide puhul nende tarbimist piirama. (allikas: Toitumisteraapia nr 2)
# Podagra kujunemist soodustab molübdeeni bioroll - osalus lämmastikaluste ainevahetuses, mille häirumine võib põhjustada liigse kusihappe kogunemist organismi. Podagra ja kopsupõletiku korral on molübdeeni lisamanustamine vastunäidustatud. (Allikas: U. Kokassaar M. Zilmer Mineraalained. Mida peab teadma mineraalainetest.) Molübdeeni liigsuse sümptomid: kasvupeetus, kõhulahtisus, aneemia, podagra.(Allikas: U. Kokassaar M. Zilmer Mineraalained. Mida peab teadma mineraalainetest.)
#Põldubades on rohkesti puriiniühendeid. Järelikult ei ole oad sobiv toit podagrahaigete menüüs.
( Allikas: Normaalse söömise kursuste käsiraamat)