Vitamiin C


 C-vitamiin (askorbiinhape)
C-vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb rakustruktuure, aitab toime tulla saastatusega, tugevdab immuunfunktsiooni ja vähendab vähki tekitavate ühendite moodustamist. Peamised C-vitamiini funktsioonid on:
# toetab veresoonte sidekesta ja aitab paraneda haavadel
# aitab tugevdada sidekude
# soodustab taimse raua imendumist ja kasutamist, taandab FE3-e FE2ks.
Partnerid on seleen, E-vitamiin ja beeta-karoteen. C-vitamiin aitab kahjustatud E-vitamiini regenereerida.
 
 
 Vitamiini puudus väljendub:
# väsimuses,
# lihas -ja liigesevaludes,
# nõrgas stressitaluvuses, nõrkustundes,
# söögiisu languses,
#siniste laikudena kehal,
# hingelduses,
# kehvveresuses, igemete veritsus ehk skorbuut.

Parimateks allikateks on paprika, pipar, brokoli, rooskapsas, tsitruselised, astelpaju, kibuvitsa ja mustsõstramarjad ning lehed, petersell, mädarõigas, kreeka pähkel, astelpaju.
Rohelised köögiviljad: kapsas, kaalikas, tomat, lillkapsas, kartul, enamik puuviljad ja marjad.


Päevase vitamiinikoguse saab kätte klaasist apelsinimahlast. Päevane kogus naistel 55-75 mg, meestel 60-100 mg C-vitamiini, samas vitamiinitaseme toetavaks koguseks loetakse osades allikates 200mg ja paljude uuringute tulemusena on täheldatud, et me võiksime vajada isegi 1000mg C-vitamiini päevas. See on kogus, mida meie esivanemad said taimedest, kuid meie toidulaud on tänapäeval vägagi muutunud. 
Vitamiinide annustamisel on ka ravitase ehk kolmas tase. Eestis peetakse ravitasemeks üle 1g päevas. 

C-vitamiin hävib õhuhapniku käes ning toidu kuumutamisel.
Lühiajaline kuumutamine, eriti aga külmutamine , lõhustab vähem C-vitamiini kui pikaajaline kuumutamine. Suhkru kasutamine hoidistes aitab C-vitamiini hoida.
C-vitamiini koguse suurenedes selle imendumisvajadus sooltest väheneb. Kui on nö üledoos, siis see väljub väljaheitega. Mürgistust ei ole võimalik saada, sest see on vesilahustuv vitamiin.
C-vitamiin aitab kaasa raua imendumisele teraviljast ja aedviljast. Raua imendumist takistavad tees ja kohvis sisalduvad tanniinid ja mingil määral ka piimatoodete tarbimine samal ajal.
Raseduse ajal ja lastel kasvamise ajal paraneb kaltsiumi imendumine soolestikust iseenesest. Lisa pole vaja tarvitada.

 Kuidas C-vitamiin meid südame-veresoonkonnahaiguste vastu kaitseb? Ta toimib antioksüdandina, tugevdab arterite kollageenstruktuuri, langetab kolesteroolitaset ning vererõhku, samuti vähendab trombotsüütide kokku kleepumist. Kõik antioksüdandid vajavad töötamiseks partnereid, C-vitamiinil on nendeks E-vitamiin ja karotenoidid, mis on rasvlahustuvad. C-vitamiini igapäevane tarbimine langetab märkimisväärselt riski saada südameinfarkti või insulti. (Allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr 1)