GI ja GK


GI- glükeemiline indeks (madal alla 55 ja kõrge üle 70). Glükoos imendub kõige kiiremini, selle GI on 100. Fruktoosi ja täisteraodral on 20, küpsetatud kartulil on 98. (allikas: toitu terviseks A. Soots)
Või (pehme margariin) määrimine leivale langetab glükeemilist indeksit. Veresuhkur tõuseb aeglasemalt.

GK-glükeemiline koormus. (madal alla 10 ja kõrge üle 20). GK=GI jagatud sajaga ja korrutatud ühest toiduportsjonist saadava süsivesikute hulgaga (süsivesikud miinus kiudained) grammides . GK väärtust mõjutavad ka kiudained, sest need langetavad GK väärtust antud toiduportsjonis.(allikas: toitu terviseks A. Soots )

Miks insuliiniresistentsus kaalu mõjutab?
Me tunneme insuliini eeskätt veresuhkru taseme regulaatorina (see reguleerib veresuhkru liikumist rakkudesse), kuid vähem teame seda, et insuliin paneb keha rohkem rasvarakke tootma. Kui tekib insuliinresistentsus, mis on enamuse ülekaaluliste probleemiks, siis rakud ei reageeri enam insuliinile, veres ringlev glükoos ei pääse rakkudesse ja selle asemel, et seda rakkudes energiaks põletada, talletatakse see rasvana. Mida rohkem me sööme süsivesikuid, seda rohkem on veres glükoosi, seda rohkem me toodame selle verest eemaldamiseks insuliini ja seda rohkem toodab keha rasvarakke. ( allikas: ajakiri Toitumisteraapia nr: 3)
Kui veresuhkru tase on kõrge, toodab keha insuliini, kui madal, siis glükagooni- üks langetab, teine tõstab veresuhkru taset. (allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt)

Miks on veresuhkrutaseme liigne tõus ohtlik? 
Normist kõrgema glükoositaseme puhul hakkavad keha valgud, sh verevalgud ( näiteks hemoglobiin) endaga glükoosi siduma ehk glükolüüsuma. Mida rohkem on veres glükoosi, seda rohkem seondub seda valkudega. Enamik diabeedi ehk suhkruhaiguse tüsistustest ongi tingitud valkude glükosüülumisest. Glükosüülunud rakuretseptorid ei funktsioneeri enam korralikult, ensüümis kui valgulised ühendid ei aktiveeru, häiruvad paljud rakufunktsioonid, kahjustuvad närvid, silmad ja neerud, tõuseb vere kolesteroolisisaldus jne. ( allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt)
Kui rasvarakud, eriti just kõhurasva rakud täituvad rasvaga, siis eritavad nad organismi mitmesuguseid biomolekule, mis pärsivad insuliini toimet, häirivad skeletilihaste glükoosi kasutamist ja vähendavad insuliini vabastamist kõhunäärmes. Samuti väheneb insuliinitundlikkust parandavate ühendite tootmine. Rasvunul on veresuhkru taseme kontrollmehhanismid tõsiselt häiritud ja neil arenevad palju kergemini välja nii ateroskleroos kui diabeet, sest need rasvarakkude eritatavad biomolekulid soodustavad ka triglütseriidide taseme tõusu ja põletiku teket organismis. ( allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt)
Kõhunääre kompenseerib insuliiniresistentsust mõnda aega suurema hulga insuliini eritamisega, millega hoitakse veresuhkru tase tasakaalus ning glükoos ladestatakse rasvana. ( allikas: Laste toitumine ja tervis, toitumissoovitused eesti toitumisterapeutidelt).